3 dingen waar je op moet letten met het ontwerpen van je schoolwebsite

Het juiste schoolwebsiteontwerp vinden voor je schoolwebsite is geen gemakkelijke taak. Ieder bedrijf dat websites bouwt voor scholen hanteert zijn eigen formule voor het bouwen van een effectieve website. De ene aanbieder is meer innoverend op het gebied van technologie, terwijl de andere websitebouwer meer affiniteit heeft met de branche waarin scholen zich bevinden. In dit artikel lichten we 3 dingen uit waar je op moet letten met het ontwerpen van je schoolwebsite.

1.Gebruiksgemak

Een websitebouwer kan ontzettend veel tools aanbieden om op de website van een basisschool te vermelden, maar hoe meer is niet altijd beter. Sterker nog wanneer er tools op de website worden toegevoegd die voor ouders niet relevant zijn, gaat dit ten koste van het gebruiksgemak en de gebruiksvriendelijkheid. Hoe je website eruitziet, de snelheid van het laden van pagina’s en het gemakkelijk vinden waar gebruikers naar opzoek zijn, zijn enkele factoren die de professionaliteit van jouw basisschoolwebsite bepalen.

Voorkant van de website
Met behulp van een overzichtelijke website maak je een website gebruiksvriendelijk, maar waaruit bestaat een overzichtelijke website?
Allereerst is het goed om je in te leven in de bezoeker van je website. Hij, of zij bezoekt altijd de website met een doel, houd daarom rekening dat je je website overzichtelijk inricht. Veel basisscholen maken de fout om bezig te zijn met het over-ontwerpen van de pagina’s op hun website.  Met de hoeveelheid afbeeldingen en veel tekst, laadt de pagina niet snel en bevat de website te veel informatie waardoor veel content niet relevant is.

2. Toegankelijkheid, mobiel vriendelijk

Wanneer door alle mogelijke mobiele apparaten, de pagina’s van de mobiele schoolwebsite (snel) laden, spreek je van een 100% responsive website.
Inmiddels bezoekt 70% van de orienterende ouders de website van een school via een mobiel apparaat. Wanneer de mobiele website optimaal werkt, dan geeft dit een goede indruk van de basisschool. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal de website minder bezocht worden en eventuele irritaties opwekken.

Een mobiele app is een middel waar steeds meer basisscholen gebruik van maken. Een website is het online visitekaartje van de basisschool, waar je niet te veel informatie op plaatst en waarmee je mensen vooral informeert. Met een app is de gebruiker al bekend met de basisschool, waardoor je andere content kan plaatsen. Een app zorgt daarnaast voor verbondenheid met het merk van de school.

3. Hulp bieden bij vragen

Ondanks dat een overzichtelijke mobiele website en desktopwebsite met veel tools veel vragen wegneemt, wil dit niet zeggen dat er minder focus moet worden gelegd op het beantwoorden van vragen van ouders. Ouders willen graag betrokken zijn met de school van hun kind(eren).

Wanneer zij de mogelijkheid krijgen om hun mening te delen aan de school en hier daadwerkelijk iets mee gedaan wordt, zal dit voor draagvlak zorgen bij ouders. Daarnaast kan je de feedback die je ontvangt meenemen in het verbeteren van de website, waardoor je een steeds gebruiksvriendelijkere website krijgt.