Berichten

AVG-proof maken van je Basisschool Apps website

Eerder schreven we al meerdere artikelen over de nieuwe privacywet. Hierin gaven we tips en aandacht voor de meest belangrijke aspecten waar je als organisatie aan moet denken. In dit volgende artikel hebben we het over de aanpassingen die nodig zijn om jouw website van Basisschool Apps AVG-proof te maken.

Privacy statement

Als je persoonsgegevens verzamelt, ben je verplicht om een privacy statement te plaatsen op je website. Hierin vermeld je welke gegevens je opslaat, waarom je ze opslaat, hoe je ze opslaat en voor hoe lang. Via ‘website configuratie’ in het CMS kun je direct jouw privacy statement toevoegen. Na het toevoegen hiervan, verschijnt deze automatisch als link in de footer van je website.

Contactformulier

De Algemene Verordening Gegevensbescherming beschermt zoals de naam al zegt gegevens. Zo ook de gegevens die door iemand in een contactformulier op jouw website worden ingevuld.

  1. SSL-certificaat: Om te zorgen dat gegevens op een veilige manier verstuurd worden, heb je een SSL-certificaat voor je website nodig. Dit wil zeggen dat je URL begint met https:// en helemaal vooraan in de browserbalk er een slotje te zien is met het woord ‘veilig’. Dit alles geeft aan dat het certificaat aanwezig is die activiteiten op de pagina beschermt. Geen paniek, heb je al een website van ons dan is deze automatisch opgeleverd met een SSL-certificaat.
  2. Link naar privacy statement: Om de gebruiker te informeren over wat er met zijn gegevens gebeurt na het indienen, dien je een link naar je privacy statement te plaatsen. Via het CMS van je Basisschool Apps website kun je een formulier aanpassen of aanmaken. Wij adviseren je om in de regel ‘Uitleg formulier’ kort te vermelden dat zij hier het privacy statement in kunnen zien. Vervolgens plak je hierachter de link naar het statement die de gebruiker kan volgen.

Cookies

Afgelopen jaren heb je ‘m vast al meerdere keren langs zien komen op internet: de cookiebar. Dit veld met tekst laat je weten dat de site cookies wilt plaatsen om gegevens van je te verzamelen zoals je interesses, klikken en bezoek aan een site. De wet AVG neemt met zich mee dat iedere website moet aangeven wat hiermee gebeurt.

Wij hebben een drietal opties voor je:

  1. Anonimiseren; wil je alleen websitebezoekers meten en geen andere marketing en interesse gerelateerde cookies plaatsen? In dit geval kun je Google Analytics anonimiseren. Lees hier hoe je dit kunt doen. Wil je wel andere cookies plaatsen en een bar weergeven, hebben we nog twee andere opties;
  2. Standaard cookiebar; wil je een standaard cookiebar tonen die direct alle cookies blokkeert, totdat een bezoeker hiervoor toestemming geeft? Deze kun je activeren via het CMS van je website. In het onderdeel ‘website configuratie’ kun je direct jouw cookietekst toevoegen. Na het toevoegen hiervan, verschijnt er automatisch een link in de footer van je website naar je Cookie policy én er wordt een cookiebar getoond.De eerst volgende keer dat een bezoeker op je website is, moet deze eerst de cookies accepteren alvorens gegevens van hem naar jou worden doorgezonden en worden opgeslagen. Hiermee ben je op cookiegebied direct AVG-proof! Deze bar blokkeert namelijk zowel interesse/marketing cookies als cookies voor het meten van aantal bezoekers op je website.
  3. Pro-cookiebar; Wil je zelf bepalen welke cookies er al direct worden geplaatst zonder dat een bezoeker de cookiebar heeft geaccepteerd en welke cookies pas na het accepteren worden geplaatst? Dit is mogelijk via de pro-cookiebar. Hierbij kun je, door gebruik te maken van Google Tag Manager, zelf configureren welke cookies er wanneer geplaatst worden. Wil je van de pro-cookiebar gebruik maken, neem dan contact op met onze support afdeling.

Verwerkersovereenkomst

Zoals beschreven in de AVG ben je als klant verantwoordelijk voor het afsluiten van een verwerkersovereenkomst met de verwerker (in dit geval Basisschool Apps). Wij hebben er voor gekozen om een standaard verwerkersovereenkomst op te stellen voor onze klanten. Deze is volledig in overeenstemming met de AVG. Wil je een verwerkersovereenkomst met ons afsluiten? Download deze dan hier.

In dit artikel vind je tips die samenhangen met het AVG-proof maken van je website. De AVG omvat nog veel meer zaken, die we de afgelopen periode in verschillende blogs uiteen hebben gezet voor je.

 

NB: bovenstaande mag niet geïnterpreteerd worden als juridisch advies. Voor juridisch advies dien je jezelf te wenden tot een jurist.

Veilig foto’s delen met de Basisschool App

Eén van de meest gebruikte functionaliteiten van de Basisschool App is het delen van foto’s van activiteiten en kinderen. Dit kan zowel via fotoalbums als via de functionaliteit Klassenboek (in sommige gevallen Groepen genoemd). We geven je enkele tips om op een veilige en ‘avg-proof’ manier foto’s te plaatsen en te delen.

Vraag toestemming

Ieder schooljaar ben je als school verplicht om privacy toestemming te vragen aan ouders/verzorgers voor het gebruik van beeldmateriaal waar de leerlingen op staan. Dit geldt dus ook voor de foto’s die gebruikt worden in de fotoalbums en Klassenboek. Via de app kan je ouders eenvoudig om privacy toestemming vragen.
Waar kan je dit formulier vinden?

  • Log in op het Content Management Systeem.
  • Klik hierna op de button “Formulieren”.
  • Klik op de button “Item toevoegen”.
  • Selecteer de optie “Formulier om toestemming te vragen voor plaatsen beeldmateriaal” of selecteer formulier 27.
  • Via het bewerk formulier onderdeel kan je ten slotte aangeven waar de formulieren heen worden gestuurd.

Verzend een pushbericht

Om extra aandacht te geven aan het privacy formulier kan je een pushbericht versturen. Op deze manier zorg je ervoor dat de ouders direct geconfronteerd worden met de te nemen handeling, zodra ze de app openen.

Persoonlijke Login

Het is mogelijk om zowel fotoalbums als de functionaliteit Klassenboek te vergrendelen met een persoonlijke login. Zo zien alleen ouders foto’s van de kinderen uit de betreffende klas. Zo blijft de privacy van de kinderen gewaarborgd en hebben onbevoegden geen toegang tot de foto’s. Iedere gebruiker van de app krijgt een persoonlijke login en kan hiermee bijvoorbeeld ook berichten liken en reacties plaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om door middel van een persoonlijke login andere functionaliteiten te vergrendelen.

Heb je als school interesse in deze afgesloten mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Ziekmelding op de basisschool

Binnen het onderwerp privacy valt veel te bespreken, zo ook de richtlijnen omtrent de ziekmelding van een leerling. Naar aanleiding van een advies over het ziekmelden van een leerling en het belang van de Wet Bescherming Persoonsgegevens hebben wij van Basisschool Apps een kleine aanpassing gedaan aan ons product.

Niet verplicht

Binnen de Wet Bescherming Persoonsgegevens worden medische gegevens beschouwd als gevoelige informatie. Het is daarom voor ouders niet verplicht om meer informatie op te geven dan ‘mijn kind is ziek en komt niet naar school’. Verdere gegevens mogen alleen voor de juiste doeleinden gebruikt worden en moeten zorgvuldig zijn opgeslagen. Ouders en leerlingen zijn alleen niet verplicht deze gegevens te verstrekken, tenzij dit noodzakelijk voor de school is. Als school is het vragen naar het verwachtingspatroon van de ziekteperiode altijd toegestaan. Op basis hiervan kan worden besloten om het kind bijvoorbeeld huiswerk te laten maken mocht dit mogelijk zijn, om zo achterstand te voorkomen.

Verwijderd uit formulieren

Vraag je als school naar de reden van ziekmelding, is de ouder of verzorger niet verplicht hier antwoord op te geven. Wij hebben daarom dan ook ‘reden ziekmelding’ verwijderd uit onze formulieren. Vertrouwelijke gegevens die de ouder toch besluit door te geven kunnen apart en veilig worden opgeborgen om de privacy van een leerling te beschermen.

Meer informatie over ziek melden en verlof aanvragen via de Basisschool App vind je hier.

Werk en AVG

Het recht op bescherming van persoonlijke gegevens geldt ook voor arbeidsrelaties. Dit mede omdat werknemers financieel afhankelijk zijn van hun werkgever. In dit artikel lichten we enkele onderwerpen uit met betrekking tot personeel aannemen en controle hiervan uit het AVG.

Controle

Werkgevers hebben meerdere mogelijkheden om automatisch informatie van hun werknemers te verzamelen. Denk hierbij aan telefooncentrales, computers, cameratoezicht en toegangspoorten. Deze informatie kan voor verschillende doen worden gebruikt, waaronder het controleren van hun personeel.
Controle van personeel is echter niet verboden. Werkgevers moeten echter wel rekening houden met de privacy van het personeel. Werkgevers mogen daarom hun werknemers niet de hele dag zomaar volgen. Controle van werknemers is toegestaan als dit niet te vaak gebeurt en de werkgever hierbij voldoet aan de voorwaarden vanuit de privacywet. Is de controle geheim zonder dat het personeel hiervan op de hoogte is, dan gelden er extra regels.

Sollicitaties

Tijdens een sollicitatieprocedure verzamelen werkgevers persoonsgegevens van de sollicitanten. Deze gegevens zijn afkomstig uit de sollicitatiebrief, cv en van aantekeningen tijdens een gesprek. Een screening of ander onderzoek kan ook deel uit maken van de procedure waarmee gegevens kunnen worden verzameld.
Mocht een sollicitant de functie niet hebben gekregen is het gebruikelijk om uiterlijk 4 weken na het einde van de procedure deze gegevens te verwijderen als werkgever. Sollicitanten kunnen toestemming geven om gegevens langer te bewaren, mocht er toch nog een passende functie vrijkomen. Een termijn van maximaal 1 jaar na beëindiging van de sollicitatieprocedure is hiervoor redelijk.

Screening

Het is voor een werkgever van belang om betrouwbaar personeel in dienst te hebben. De risico’s kunnen worden beperkt door een screening uit te voeren. Voor bepaalde functies is dit zelfs verplicht. Een screening kan erg ingrijpend zijn voor de privacy van de betrokkene. Dit is dan ook alleen onder bepaalde wettelijke voorwaarden toegestaan. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de screening noodzakelijk is en de werkgever een legitieme reden heeft hiervoor.

Meer lezen over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)? Klik hier voor ons artikeloverzicht met meer stukken over deze wet.

NB: bovenstaande mag niet geïnterpreteerd worden als juridisch advies. Voor juridisch advies dien je jezelf te wenden tot een jurist.

AVG

AVG voor scholen

De komst van de nieuwe privacywet brengt met zich mee dat je als school meer verantwoordelijkheden hebt om persoonsgegevens van je leerlingen goed te beschermen. Wij lichten de wet Algemene verordening gegevensbescherming voor scholen uit.

Digitaal

Digitale systemen bieden handige mogelijkheden om de kwaliteit van het onderwijs en interne processen te verbeteren. Denk hierbij aan leerlingvolgsystemen, toetsingsprogramma’s en het gebruiken van social media of een app. Deze nieuwe mogelijkheden om persoonsgegevens te verwerken brengen ook de verantwoordelijkheid met zich mee om dit veilig en zorgvuldig te doen. De systemen waarmee je wilt gaan werken en hoe je deze inricht zou je inmiddels al hebben bedacht. Standaardinstellingen van deze systemen moeten daarbij wel privacyvriendelijk zijn.

Plicht

De AVG brengt ook met zich mee dat je een verantwoordingsplicht hebt. Deze plicht houdt onder andere in dat je moet kunnen aantonen welke maatregelen je technisch en organisatorisch hebt genomen om persoonsgegevens van je leerlingen te beschermen.

Je moet aan de toezichthouder kunnen aantonen waarom je het recht hebt om bepaalde persoonsgegevens te verwerken. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld toestemming nodig van leerlingen, hun ouders of verzorgers om deze gegevens te mogen verwerken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het publiceren van foto’s op de schoolwebsite waarop leerlingen herkenbaar in beeld zijn. Hiervoor moet je kunnen aangeven dat je hier toestemming voor hebt gekregen.

Lespakket

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt een lespakket privacy open voor leraren om te downloaden. Het privacy lespakket van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft leerlingen in groep 7 en 8 de tools om meer zeggenschap te krijgen over hun persoonsgegeven. Zo breng je het onderwerp ook onder de aandacht van je leerlingen.

Eerder schreven we al een aantal artikelen over de nieuwe privacywet AVG. Klik hier om naar ons overzicht van artikelen te gaan.

NB: bovenstaande mag niet geïnterpreteerd worden als juridisch advies. Voor juridisch advies dien je jezelf te wenden tot een jurist.

Aandachtspunten AVG: risico’s en datalekken

Tegenwoordig wordt er aan alle kanten data verzameld zonder dat de digitale gebruiker het doorheeft. De privacywet AVG zorgt er onder andere voor dat het verzamelen van deze data een stuk lastiger gaat worden. Voor schoolbesturen is het zaak om te zorgen dat de privacy van leerlingen en medewerkers beter wordt beschermd. Er komt flink wat kijken bij deze nieuwe wetgeving. De belangrijkste eisen zetten we voor je op een rij. Zo weet je zeker dat jouw school er klaar voor is op 25 mei.

Risico’s

De AVG heeft onder andere als doel om organisaties bewuster te maken van hun omgang met privacygevoelige informatie. Risicoanalyses zijn vanaf 25 mei dan ook verplicht. Hierin noteer je wat de grootste en belangrijkste risico’s zijn in de systemen die je gebruikt en welke maatregelen genomen worden om deze risico’s te beperken.

Datalekken

Gebeurt het toch dat er een datalek plaatsvindt? Dan ben je verplicht om dit binnen 72 uur te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als schoolbestuur ben je ook verplicht om eens per jaar een gegevensbeschermingseffectbeoordeling uit te voeren. Hierin wordt van tevoren ingeschat welke privacy risico’s een verwerking van persoonsgegevens heeft om vervolgens deze risico’s zo klein mogelijk te maken en te houden.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens controleert en houdt toezicht of alle organisaties, inclusief scholen, aan hun plichten voldoen. Je moet als school altijd kunnen aantonen welke maatregelen er zijn genomen om gegevens te beschermen en hoe de impact van een datalek wordt verkleind. Alle behandelde onderwerpen in dit artikel zijn maar een kleine, maar belangrijke greep uit de AVG. Ben je hier nog niet actief mee bezig, dan is het verstandig hier iemand voor in te schakelen of zelf te zorgen dat je onderwijsinstelling er op 25 mei klaar voor is.

NB: bovenstaande mag niet geïnterpreteerd worden als juridisch advies. Voor juridisch advies dien je jezelf te wenden tot een jurist.

Aandachtspunten AVG: verzamelen van gegevens en vragen om toestemming

Over iets meer dan een maand zal de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, ingaan. Deze nieuwe privacywet geldt vanaf 25 mei 2018 voor alle bedrijven en sectoren, waaronder ook het onderwijs. De komende weken delen we je een aantal aandachtspunten waar iedere school goed naar moet kijken.

Functionaris voor de gegevensbescherming

Omdat je als school bijzondere persoonsgegevens vastlegt ben je als onderwijsinstelling verplicht vanaf 25 mei een functionaris voor de gegevensbescherming aan te stellen. Het schoolbestuur is hier verantwoordelijk voor. Een FG is iemand die binnen een bedrijf of organisatie kijkt of de AVG goed wordt toegepast en nageleefd.

Verzameling gegevens

Een van de belangrijkste punten van de nieuwe privacywet is dat je het verwerken van gegevens moet kunnen onderbouwen. Als onderwijsinstelling dien je vast te leggen welke persoonsgegevens er worden verzameld en voor welke doeleinden deze worden gebruikt. Een persoonsgegeven is alle informatie die herleidbaar is naar een persoon. Denk hierbij aan namen, geboortedata, e-mailadressen, telefoonnummers en huisadressen. Gegevens die hier ook bij horen zijn religie, afkomst en gezondheid. De noodzaak van het verzamelen van deze gegevens en de tijd dat deze worden bewaard moet je kunnen onderbouwen. Bij het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens mogen niet meer gegevens worden gebruikt dan nodig is om het doel waarvoor ze gebruikt worden te bereiken. Dit wordt ook wel dataminimalisatie genoemd.

Toestemming

Een andere eis van de wet is dat er toestemming moet worden gevraagd aan degene waar persoonlijke gegevens van worden verzameld. Hierbij moet je ook melden voor welke doeleinden de gegevens verzameld worden. Deze actieve handeling kan bijvoorbeeld worden gedaan door ouders een handtekening te laten zetten. Vervolgens mogen alleen de gegevens verzameld en gebruikt worden waar specifiek toestemming voor is gegeven.

Meer informatie over het gebruiken van beeldmateriaal met leerlingen? Lees dit artikel!

NB: bovenstaande mag niet geïnterpreteerd worden als juridisch advies. Voor juridisch advies dien je jezelf te wenden tot een jurist.