Waarschuwing voor niet veilige websites

Het is je waarschijnlijk al opgevallen, internet browsers laten tegenwoordig zien of de website die je bezoekt veilig is of niet. Het heeft niks te maken met virussen, het gaat hier om een beveiligde verbinding. Dit wil zeggen dat de informatie die je uitwisselt versleuteld wordt.

We hebben in onze eerdere berichten al eens informatie gedeeld over het belang van een beveiligde website. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de verbinding van jouw website beveiligd is. Ook de gegevens die gedeeld worden zijn versleuteld, denk bijvoorbeeld aan een formulier dat online wordt ingevuld. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er op 68 procent van de scholen onveilig gesurft wordt, wat betekent dat de verbinding eenvoudig is af te tappen.

Waarschuwingen en slotjes

Tegenwoordig worden gebruikers gewaarschuwd wanneer zij een onveilige website bezoeken. Voorheen was het juist andersom en zag je bij een veilige website een groen slotje of het woord “veilig”. Het groene icoon en het woord “veilig” in de adresbalk worden vervangen door een grijs slotje. Volgens Google moeten gebruikers er namelijk van uit gaan dat internetpagina’s standaard veilig zijn.

Gevolgen van een onbeveiligde website

Heeft jouw website geen beveiligde https-verbinding, dan komt er voortaan een “niet veilig” melding in de adresbalk van de browser te staan. Ook kan het zijn dat je eerst moet accepteren dat je een niet veilige website opent. Deze meldingen zijn zeker niet bevorderlijk voor het vertrouwen in jouw basisschool. De kans is zelfs groot dat potentiële nieuwe ouders de website meteen verlaten. Daarnaast geeft Google in de zoekresultaten voorrang aan veilige websites. Een onveilige website zorgt dus ook voor een slechtere positie in de meest gebruikte zoekmachine.

Altijd goed beveiligd

Wist je dat wij naast apps voor basisscholen ook websites maken? Bij ons heeft de veiligheid van persoonsgegevens hoge prioriteit. Al onze websites worden daarom standaard met een SSL-certificaat geleverd. Zo zijn zowel de gegevens van de medewerkers als van de leerlingen streng beveiligd.